Ето целия текст на писмото на Общински съвет-Панагюрище до Пловдивската митрополия

В края на миналата седмица председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов съобщи по време на пресконференция, че на среща на Консултативния съвет е изготвено писмото, което общинските съветници ще изпратят като отговор на Негово Високо преосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Съдържанието му потвърждава становището на местния парламент, спазващо Наредбата на Общински съвет Панагюрище за почетните звания, според която на 1 май се провежда тържествена заря – проверка, а на 2 май – празненства на местността Оборище.

Ето и целия текст на писмото:

ДО
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

Ваше Високопреосвещенство,
С уважение и почит Общинският съвет – град Панагюрище се обръща към Вас по повод споделеното в откритото Ви писмо мнение за предстоящите чествания на най-светлия християнски празник Великден и 140- годишнината от славната Априлска епопея през 1876 година.
Разбираме Вашата загриженост за опазване на светостта на църковния канон и искреното Ви желание миряните да отбележат по подобаващ начин религиозния си празник. Ние, панагюрци, сме част от тази християнска общност и Великден, този свят ден, е бил за нас и в добри, и в лоши дни надежда, упование, светлина. Искрената вяра е съхранила българското у нашите предци, дала им е сила да запалят искрата на бунта и да отхвърлят с цената на живота си петвековния робски гнет. Искрената вяра в Спасителя, родила така жадуваната свобода.
През тази година обаче има съвпадение във времето на двата най-важни за всички панагюрци, а и за цялата страна празници. Разбираме опасенията Ви дали ще може да се съвместят двете събития. Затова бързаме да Ви уверим, че те не само няма да намалят значението си, а дори ще бъдат в хармонично единство и чудесно ще се допълват. Община Панагюрище има многолетна традиция на 1 и 2 май в града ни цяла България да сведе глави пред подвига на прадедите ни и да отдаде почет към саможертвата им. А какво по-хубаво от това, че в същите дни през тази година е Великден. Така естествено се засилва обаянието и на двата празника. И единият, и другият носят в себе си символа на Възкресението – на Спасителя и на българската държавност. По този начин всички ние, панагюрските граждани, както и хилядите ни гости от цялата страна ще можем да почетем двете светли събития заедно. Защото без примера на Божията жертва нямаше да го има и великия Април 1876 година.
Ваше Високопреосвещенство,
Използваме случая за пореден път да изразим уважението си към Вас и Светата българска православна църква и ще се радваме, ако вземете участие в тържествата по повод това юбилейно честване, което, сигурни сме, ще бъде споделено и от милионите православни българи у нас и зад граница.
Нека Бог Ви дари със здраве и дълголетие, да умножи силите Ви, за да бъдете все така мъдър и уважаван духовен водач на миряните от Пловдивската митрополия.

ХРИСТО КАЛОЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПАНАГЮРИЩЕ

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn