ЕVN България със съвети към клиентите си в началото на зимния сезон за ефективно управление на разходите за електроенергия

 С навлизането в зимния сезон ЕVN България предоставя на своите клиенти някои съвети за рационално използване на електроенергията в дома. Компанията цели да информира клиентите за факторите, които влияят на тяхното потребление на електроенергия, което традиционно се завишава през зимния сезон. Някои от съветите са:

-Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.

-Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома.

–Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

-При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще отоплявате.

-Използвайте тенджера с диаметър, съответстващ на този на котлона. Можете да намалите времето за готвене като покриете тенджерата с капак, ползвате тенджера под налягане и не отваряте фурната по време на печене.

-Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина.

-Използвайте пълния капацитет на пералнята.

-Използвайте енергоспестяващи крушки.

-В режим готовност за работа (stand-by) електроуредите продължават да консумират енергия. По възможност ги изключвайте напълно от щепсела.

Важно значение за консумацията на електроенергия имат различни фактори:

-режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство

-състояние на жилищната сграда/имот: външни стени, прозорци, врати, покрив, под и т.н.

-налице ли са енергийно ефективни мерки в имота/сградата

-външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%

-вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност

-поведението при ползване на електроуредите

-брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

От същественото значение са външните температури. Регистрираните по-ниски температури и по-трайно застудяване от началото на декември са предпоставка за по-висока консумация на електроенергия, основно за отопление и топла вода, спрямо ноември. В тази връзка всеки клиент следва да обърне внимание на начина си на потребление, което би дало директно отражение в стойността на неговата фактура за електроенергия. Важно е всеки периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер).

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn