ЖВГ „Дива“ при НЧ „Васил Левски-1925“, с. Елшица участва в онлайн фестивал, посветен на Апостола

Във връзка с 183 години от рождението на Васил Левски, ЖВГ „Дива“ при НЧ „Васил Левски-1925“, с. Елшица, с ръководител Силвия Ненова, участва в онлайн фестивал, организиран от читалището в с. Новоселяне, съобщи секретарят на културната институция Гинка Томева.

От 2018 година, по инициатива на читалището в Новоселяне се организира национален фолклорен събор в чест на Васил Левски „Новоселяне пее“ , а читалищата, носещи името на Апостола се събират на тяхна сцена. Съборът няма конкурсен характер. Всички участници пеят в името на великия син на България. Поради пандемията тази година фестивалът се проведе онлайн, а община Бобов дол ще издаде диск с изпълненията на участниците, изпратили свои песни.


Инициативата показа, че дори едно малко читалище в малко населено място – с по-малко от петдесетина жители, може да организира и да проведе един голям и значим фестивал, при това единственият, който е посветен на Апостола на свободата.

През 1867 г.Васил Левски прекава повече от 20 дни в Новоселяне, като организира подготовката и създаването на таен революционен комитет. Той е доведен тук от свещеник Стоимен Радов, който обслужвал местната черква, която по това време била в строеж.

Левски е легитимиран като „майстор строител“ и „бояджия“ на новостроящия се храм и така е представен пред турците в селото. През деня той ибл непрекъснато сред хората от Новоселяне, които с доброволен труд сами си строили черквата. Левски успява по този начин да опознае хората, и след като се убеждава, че може да им се вярва, създава в Новоселяне първия таен революционен комитет в Дупнишкия край.

Това става в Поповата къща (дома на свещеник Стоимен Радов). В съзаклятието взимат участие 13 смели жители на селото.

За да се увековечи паметта на Апостола и в знак на признателност, родолюбивото население чрез дарения изгражда паметник на Левски, който е единственият на територията на община Бобов дол. Той е открит тържествено на 18 юли 2015 г. по повод 178 години от рождението на големия наш национален герой.

На 18 юли 2017 г. в знак на признателност се изгражда и открива паметна плоча на участниците в Първия таен революционен комитет, по повод 150 годишнината от основаването му, като всички имена са изписани със златни букви. Мемориалният знак е поставен до паметника на Васил Левски.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn