Жива си в нас, Княгиньо!

С открит урок под надслов „Жива си в нас, Княгиньо“ на децата от Обединено детско заведение „Райна Княгиня“ стартира тържественото отбелязване на 160 години от рождението на Княгинята на Априлското въстание. По стара българска традиция гостите бяха посрещани с пита и сол. Събитието уважиха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, Нора Кунчева, директор Дирекция „Образование, култура, социални и младежки дейности” в Общинска администрация, директори на училища и детски градини, наследници на Райна Княгиня. Присъстващите приветства директорът на детското заведение Татяна Костадинова.88uu 4 7 11
Днес, когато се навършват 160 години от рождението на панагюрската учителка, ушила и развяла знамето на свободата през бунтовния април 1876-та година, ние се прекланяме пред нейния живот и героично дело. Панагюрската Княгиня , тя не е владетелка, но нейната титла е по-истинска, призната по всенародната воля! 20-годишната девойка от Панагюрище оставя името си в историята на България като пример за родолюбие, а възпитанието на децата в родолюбие е мисия на настоящето и отговорност пред бъдещето. Затова днес ние с гордост ще кажем: Жива си в нас, Княгиньо!”
С много плам децата от подготвителна група „Малкият принц” , с учителки Петя Джамбазова и Ангелина Стойковска, изпълниха стихове и песни, посветени на Княгинята.
Веднага след това, пред паметника на знаменоската на Априлското въстание, слово за живота и делото на Княгинята произнесе уредникът в къща-музей „Райна Княгиня“ Радослав Станчовски.

09oi 67yt4 677fr 6555
„Навършват се 160 години от рождението на Райна Попгеоргиева, младата панагюрска учителка, която създава не само знаме, а и символ на копнежа за свобода на цял един народ. Знаме, под което нашите деди безстрашно са проливали кръвта си за да ни има нас, за да я има България. Нека се преклоним пред смелостта на българската Княгиня, развяла знамето на свободата редом с войводата Георги Бенковски. Увековечила подвига на панагюрци, извезала със златни букви безсмъртните думи „Свобода или смърт“. Думи, пред които дори и сега, 140 години по-късно, не можем да останем безразлични.“, каза в словото си Станчовски.
С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на Райна Попгеоргиева Футекова. Членове на РК „Традиция”- Панагюрище, облечени с въстанически униформи със съответното въоръжение за периода на Априлското въстание дадоха почетен залп.
В знак на признателност пред делото и подвига на Райна Княгиня бяха поднесени венци и цветя пред паметника на едноименния площад и в родната й къща. Гостите на честването имаха възможност да видят новото родословно дърво, дарено на музея от наследниците на Райна Княгиня.
Тържественото отбелязване на годишнината от рождението на Райна Княгиня ще продължи в 17:00 часа в Исторически музей-Панагюрище, където правнукът на Райна Княгиня – Здравчо Здравчев, ще представи презентацията „Райна Княгиня, Васил Дипчев и синове – в служба на Родината“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn