Жители на с. Баня с предложение за именуване на улица

Улица в Баня да носи името на първопроходеца в училищното дело в селото Лука Иванов Брънчев, това предложение е внесъл в Общински съвет-Панагюрище кметът на панагюрското село Димитър Арбалиев. Предложението е израз на единодушното становище на Обществения съвет от 06.10.2022 г. и подкрепено от Читалищното настоятелство. Избраната за именуване улица се намира между ул. „Съби Гочев” и ул. „Поп Стоян”. В единия ѝ край в миналото се е намирала мутафчийницата на известния, виден в занаята, уважаван майстор Леко Иванов Брънчев. Там е възникнало първото килийно училище в село Баня. Годината е 1848-а според едни източници, 1854-а, според други, но мястото и основателят са безспорни. Първият учител е Собственикът. Негови възпитаници са активните участници в Априлското въстание поп Груйо, Стоян Каралеев, Атанас Калоянов.

Длъжници сме към тези българи, отстоявали ни като народ, достоен за своето име, език и писменост, духовност и култура. За банци този дълг е към Леко Иванов Брънчев, посочва в мотивите за именуване на улицата кметът Арбалиев.

За първопроходеца в училищното дело в с. Баня Лука Иванов Брънчев разказва Иванка Уливерова – Венкова в последния брой на вестник „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn