Забавления и неочаквани предизвикателства за децата, посещаващи ЦПЛР- Панагюрище през месец август

В ЦПЛР часовете с Паланкалиева и Иванов са интересни, забавни и с много неочаквани предизвикателства.

В Градския парк се проведе конкурса „Изкуство от природата“. Децата проявиха старание, талант и много въображение и сътвориха чудесни картини. Най-добрите творби бяха наградени.

В Деня на таланта се включиха всички–малки и по-големи. Някои от изпълненията бяха подготвени след сериозни репетиции. Но и импровизираните бяха на високо ниво. Имаше танци, песни, инструментални изпълнения, футболни съчетания, фокуси… Всички се включваха спонтанно и танцуваха с изпълнителите. За приятната атмосфера голяма заслуга имаше и Пепа Филина, музикален педагог от ЦПЛР.

На 3 август 30 деца, заедно със своите ръководители, бяха на екскурзия. Първата спирка беше във Ферма за щрауси и биопродукти „Четири сезона“, с. Скобелево, общ. Павел баня. Беседата на собственика беше повече от интересна и впечатли децата с много интересни факти: Тази африканска птица е висока 3 метра; тежи 160-170 кг; има изключително месо, кожа, яйца, пера, мас и живее средно 70 години. В края на разказа всеки от групата получи красиво щраусово перо за спомен. След това децата посетиха малкото магазинче, където всеки може да поглези себе си и любим човек. Тук намериха разнообразие от био продукти, сиропи, билкови екстракти, мед, сапуни, картички, магнитчета…

След това групата пристигна в Комплекс „Дамасцена“, който се намира в напосредствена  близост до фермата. По време на своята екскурзоводска разходка присъстващите имаха възможност да изживеят магията на розобера и да проследят отблизо технологията на розоварене. В Тракийския културен център децата се докоснаха до богатата култура на нашите предци. А интересните факти удивиха всички: Родината на маслодайната роза Дамасцена е Дамаск, столицата на Сирия; Първото розово масло в България е дестилирано през XVII век; Българското розово масло е признато за най-качественото в света; За добива на 1 кг розово масло са необходими 3000-4000 розови цветчета.

С тези незабравими изяви приключи още една седмица в лятното училище в ЦПЛР.

 

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn