Завърна се щъркелът, обитаващ гнездото ОУ „Проф. Марин Дринов“

Щъркелът, обитаващ гнездото на ОУ „Проф. Марин Дринов“, се завърна, съобщиха с радост в социалните мрежи от школото. Броени дни преди настъпването на астрономическата пролет дългокракият гост си дойде. Предполага се, че той е мъжки и е дошъл да „стегне” семейното гнездо, преди да долети и женската.


Щъркелите са приели един от комините на училището за свой дом от пролетта на 2014 година и вече постоянно пребивават в гнездото, създадено преди няколко години от г-н Николай Карагьозов и негови колеги.

За да се върнат в гнездата си черно-белите птици прелитат над 4000 км. Първи се връщат мъжките, за да стегнат гнездото и да го подготвят за отглеждането на бъдещите малки.

Според народните вярвания щъркелът е свещена птица и носи щастие и късмет на дома, където гнезди. Той е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека, затова е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората. Щъркелът се среща там, където има достатъчно чисти води, стари дървета и земеделие с малко пестициди.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn