„Заклятието на Оборищенци“ оживява днес в село Баня

С Историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ днес, 21 април, в село Баня ще бъдат отбелязани 142 години от Първото Българско Велико Народно събрание и 182 години от рождението на легендарния заклинател Поп Груйо Бански.

Събитието се организира от Регионален клон „Поп Груйо Бански“ – село Баня, Кметство село Баня и Народно читалище „Пробуда-1872“. Специален гост на възстановката ще бъде шампионът по бокс Тервел Пулев. Той ще посети Пулевата/Талпената къща/, свързана с неговия род, уникален паметник на жилищната архитектура, който се датира към 1700-1725 година.

По традиция жителите и гостите на селото ще се съберат на площада, пред паметника на Поп Груйо Бански, където от 18:30 часа ще започне литературно-музикална програма.

В знак на признателност пред святото дело на Патриарха на Априлската епопея ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Поп Груйо Бански.

Събитията от Април 1876 година ще бъдат пресъздадени в Историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ на местността Манастирчето в 20:15 часа. Във възстановката ще вземат участие Регионални клонове „Традиция“ от цялата страна.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn