„Заклятието на Оборищенци“ оживява в село Баня на 20 април

С Историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ на 20 април, в село Баня ще бъдат отбелязани 143 години от Първото Българско Велико Народно събрание и 183 години от рождението на легендарния заклинател Поп Груйо Бански.

Събитието се организира от Регионален клон „Поп Груйо Бански“ – село Баня, Кметство село Баня и Народно читалище „Пробуда-1872“.

По традиция жителите и гостите на селото ще се съберат на площада, пред паметника на Поп Груйо Бански, където от 18:00 часа ще започне литературно-музикална програма.

В знак на признателност пред святото дело на Патриарха на Априлската епопея ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Поп Груйо Бански.

Събитията от Април 1876 година ще бъдат пресъздадени в Историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ на местността Манастирчето в 20:20 часа. Във възстановката ще вземат участие Регионални клонове „Традиция“ от цялата страна.

„Ако Вие сте истински потомци на тези героични и смели мъже и сте съхранили техния борчески дух, дух на онези мъже, които се опълчиха срещу огромната Турска империя и доказаха на цяла Европа, че Българският народ съществува и е поробен, но не и победен, че не иска да бъде роб никому, че иска да бъде свободен, то Елате Братя!
Елате на 20-ти април 2019 година в село Баня- Панагюрско, за да видите историческата възстановка на Първото Българско Велико Народно Събрание. Онова Велико Народно Събрание, което отвори пътя за възстановяване на Третата Българска Държава. Държава, в която живеем и днес!”, призовават организаторите.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn