„Заклятието на Оборищенци“ оживя в село Баня на 21 април. Специален гост на възстановката беше шампионът по бокс Тервел Пулев

С възстановката „Заклятието на Оборищенци“, на 21 април, в село Баня бяха отбелязани 142 години от Първото Българско Велико Народно събрание и 182 години от рождението на легендарния заклинател Поп Груйо Бански.

Oрганизатори на събитието бяха Регионален клон „Поп Груйо Бански“ – село Баня, Кметство село Баня и Народно читалище „Пробуда-1872“. По традиция жители и гости на селото се събраха на площада, пред паметника на Поп Груйо Бански.

Домакините бяха подготвили тържествена програма. Групата за художествено слово при Народно читалище „Пробуда-1872“ представи рецитал под надслов „Аз обичам България” , най-възрастната самодейка от селото Парашкева Йорданска рецитира „Свобода или смърт” по стихове на Иван Вазов, красотата и богатството на българския фолклор разкриха танцьорите от ПФТС”Тангра”, с. Попинци, с ръководител Мария Терзийска.

Приветствие отправи кметът на с.Баня Стоян Ножделов. „В историческата памет на България има много събития, които предизвикват гордост и държат буден националния ни дух. 142 години от Априлската епопея и 110 години от смъртта на легендарния заклинател Поп Груйо Бански е повод да сведем глави с признателност и пазим в сърцата си спомена за онези славни герои и тяхната жертвоготовност в името и за свободата на Отечеството”, каза кметът Ножделов.

„Нека всички заедно пазим спомена за Априлци. Нека всички заедно търсим корените си назад, защото там, където има памет, корени и традиции, там има и бъдеще“, каза в обръщението си към жителите и гостите на село Баня кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Сред гостите на събитието бяха бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68-ма бригада „Специални сили“, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, членовете на журито на четиринадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ – доц. Етиен Леви, Красимир Гюлмезов и Донна Бангьозова, шампионът по бокс Тервел Пулев, който облече въстаническа униформа и се вля в редиците на реконструкторите от „Традиция”, за да участва във възстановката. По-рано през деня Пулев посети, свързаната с неговия род уникална Талпена къща в селото.

Паметта на героите бе почетена с минута мълчание и падане на колене. Празничен залп, възпроизведен от членовете на клубовете „Традиция” ознаменува тържественото събитие. Гърмя и черешовото топче, ситуирано пред сградата на читалището. В знак на признателност пред святото дело на Патриарха на Априлската епопея бяха положени венци и цветя на паметника на Поп Груйо Бански.

За дванадесета поредна година, център на събитието стана възстановката „Заклятието на Оборищенци“, представена сред естествения декор на местността Манастирчето.

Атмосферата на онези събития, с които дедите ни написват златните страници в история ни, пренесе всички зрители столетия назад, когато сред вековните буки на историческата местност Оборище, делегатите на Първото Велико народно събрание дават клетва пред Евангелието с кръстосаните върху него пищов и кама. Автентичните оръжия, възстановените по оригиналите облекла, гърменето на пушки, възторжените слова и клетвите за вярност в изстрадала България – това бяха изразните средства, с които участниците във възстановката пресъздадоха пред очите на публиката, състоялите се преди 142 години събития.

Във възстановката взеха участие представители на Регионалните клонове на НД”Традиция” от София, Благоевград, Варна, Ловеч, Стара Загора, Нова Загора, Казанлък, Етрополе, Велинград, с.Мирково, Трявна, Радомир, Пловдив, Тетевен, Копривщица, Габрово, Велики Преслав, Сдружение”Хайдути”, Шумен,  Панагюрище и домакините от с.Баня.

В ролята на заклинателя на Оборищенци- Поп Груйо Бански за поредна година изключително успешно се превъплати Ангел Вранчев, ролята на войводата Георги Бенковски отново бе поверена на Антоний Кисьов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn