„Заклятието на Оборищенци“ оживя в село Баня на 20 април /видео/

С възстановката „Заклятието на Оборищенци“, на 20 април, в село Баня бяха отбелязани 148 години от Първото Българско Велико Народно събрание и 187 години от рождението на легендарния заклинател Поп Груйо Бански.

Oрганизатори на събитието бяха Регионален клон „Поп Груйо Бански“ – село Баня, Кметство село Баня и Народно читалище „Пробуда-1872“. По традиция жители и гости на селото се събраха на площада, пред паметника на Поп Груйо Бански. Домакините бяха подготвили тържествена програма.

Приветствие отправиха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Стефан Мирев, ВрИД кмет на община Панагюрище Петър Каменски.

Паметта на героите бе почетена с минута мълчание и падане на колене. Празничен залп, възпроизведен от членовете на клубовете „Традиция” ознаменува тържественото събитие. Гърмя и черешовото топче, ситуирано пред сградата на читалището. В знак на признателност пред святото дело на Патриарха на Априлската епопея бяха положени венци и цветя на паметника на Поп Груйо Бански.

За поредна година, център на събитието стана възстановката „Заклятието на Оборищенци“, представена сред естествения декор на местността Манастирчето.

Атмосферата на онези събития, с които дедите ни написват златните страници в история ни, пренесе всички зрители столетия назад, когато сред вековните буки на историческата местност Оборище, делегатите на Първото Велико народно събрание дават клетва пред Евангелието с кръстосаните върху него пищов и кама. Автентичните оръжия, възстановените по оригиналите облекла, гърменето на пушки, възторжените слова и клетвите за вярност в изстрадала България – това бяха изразните средства, с които участниците във възстановката пресъздадоха пред очите на публиката, състоялите се преди 148 години събития. Пъстра заря освети нощното небе.

Във възстановката взеха участие представители на Регионалните клонове на НД”Традиция” от цяла България, в това число домакините от с.Баня и РК“Традиция“ Панагюрище.

В ролята на заклинателя на Оборищенци- Поп Груйо Бански за поредна година изключително успешно се превъплати Ангел Вранчев, ролята на войводата Георги Бенковски отново бе поверена на Антоний Кисьов.

Още снимки и видео от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn