Замърсяването на въздуха води до 3.3 милиона смъртни случаи годишно в целия свят

Замърсителите на въздуха като озон и фините прахови частици може да доведат до преждевременната смърт на около 6.6 милиона души годишно до 2050 г., ако не се предприемат стъпки за подобряване на качеството на въздуха, предупреждават учени в ново изследване, публикувано в списание Nature. Представени са твърдения, че замърсяването на въздуха води до 3.3 милиона смъртни случаи годишно в целия свят. По-голямата част от тях са в Азия, където замърсяването от домакинствата, като например от отопление и готвене, дава особено голямо отражение.
Негативните ефекти може да се удвоят през следващите 35 години, ако не се вземат мерки за пречистване на въздуха. Естественото замърсяване на въздуха, предимно от прахови частици в сухите региони, причинява почти една пета от смъртните случаи по света.
Една трета от всички смъртни случаи са в резултат от използването на твърди горива като дърва и въглища за отопление на домовете или готвене и използването на мръсни дизелови генератори за ток.
Земеделски емисиите на амоняк също имат огромно въздействие. Една пета от всички смъртни случаи в световен мащаб са в резултат на тези емисии, които идват предимно от отглеждането на едър рогат добитък, пилета и прасета и от прекомерната употреба на торове.
Замърсяването от автомобилния трафик в развитите страни води до една пета от смъртните случаи. То причинява само 5% от смъртните случаи по целия свят, но това вероятно ще се увеличи заради увеличаващата се употреба на автомобили в развиващите се страни.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn