Зам.-кметът Галина Матанова: „Предложихме на кметовете на населени места съвсем нов механизъм за разпределяне на техните субсидии“

През 2016 година ще има сериозен ръст и в субсидиите, и в средствата за капиталови разходи, което ще доведе до видими резултати по населените места в община Панагюрище, отбеляза зам.-кметът Галина Матанова по време на пресконференция на 16 ноември. Близо 100% ще е увеличението на средствата за капиталови разходи, предвидени за селата – от 240 000 лева за 2015 година на близо 430 000 лева през 2016 година, коментира в цифри градоначалникът Никола Белишки.

„Предложихме на кметовете на населени места съвсем нов механизъм за разпределяне на техните субсидии и на субсидиите в частта капиталови разходи. Имахме два варианта за разпределяне.“, това разясни зам.-кметът Галина Матанова. При първия вариант средствата е трябвало да се разпределят на брой жители по населени места, но се е получило така, че по-големите населени места е трябвало да вземат повече средства. При втория вариант е била запазена базовата ставка от 30 000 лева за всяко населено място от общината, както беше до момента, и отново сумата, която остава е надградена, като е разделена на брой жители. Така са се получили различни субсидии за инвестиционната програма на кметовете. Всички кметове са одобрили втория механизъм и са изразили увереност, че всичко което са предвидили за бюджет 2016 година ще успеят да го реализират добре при така получилите се средства, каза още кметският екип.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn