Занаятчии, атракции и лунапарк на Разпети петък в Панагюрище

Традиционно и тази година празникът на народните занаяти Разпети петък ще събере в Панагюрище най-добрите и атрактивни майстори от цялата страна. Заявки за участие са подали занаятчии от Троян, Ловеч, Габрово, Добрич, Монтана. В деня на панаира – 26-ти април, на площад „20-април“,  ще могат да се видят изделия от глина, дърво, ръчно изработени народни носии, бижута от естествени материали.

За първи път тази година жителите и гостите на Панагюрище ще имат възможността да се наблюдават демонстрация на ръчно тъкане на килими на стан от Росица Станева от Варна.

Тя залага на съвременното в изработката на тъканите черги. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Росица Станева е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и приложни изкуства, където тъче на вертикален стан. Според нея е важно да се продължи и съхрани българската традиция в тъкачеството. Затова и с удоволствие показва занаята на хората, които се интересуват как се преплитат нишките.

Ана и Димитър Спасови от Сдружение „Дукс Антика“,  гр. Свищов, които възстановяват военното дело, бита и ритуалите на забравените ни предци – готите от късната античност, ще демонстрира изработването на антични грънци.

А, ако обичате шоколад, със сигурност ще ви впечатли „Шоковица“ – шоколада в опаковка с българска традиционна шевица. Шоколади с високо качество, със 100% натурални съставки, загърнати в опаковки, дизайн на български автори. Произвеждат се в семейната фабрика на Мария и Венсан Гайо, по технология от зърното до шоколадовото блокче (bean-to-bar), което означава, че какаовите зърна, които се доставят директно от малки семейни фирми в Южна Америка, се изпичат и смилат на традиционна каменна мелница на място във фабриката. След това получената какаова маса се оставя да отлежи, за да може всички богати аромати, появили се при меленето, да се запазят. Няколко седмици по-късно готовият шоколад се излива във форми, като внимателно се следи температурата при формоване, за да се получи характерният цвят и блясък на перфектното блокче шоколад.

Ще има представяне и дегустация на био вина на известна фирма от Варна.

„В последните няколко години успяхме да утвърдим Разпети петък като един от най-престижните и очаквани фестивали на народното творчество. Интересът е все-по голям ”, сподели управителят на „Пазари и паркинги” ЕООД Соня Калпакова, позовавайки се на думите на участници в панаира и пожела на жителите и гостите на града приятни мигове на панаира и светли празници.

Сергиите с промишлени стоки ще бъдат ситуирани на ул. „Кръстьо Гешанов” , а увеселителните атракции и лакомствата ще бъдат разположени на градския пазар.

Палатки с бира и скара ще има седмица по-късно, на Светли петък, в района на общинския пазар, каквато е практиката през последните няколко години.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn