Занаятчии от цялата страна идват на Разпети петък в Панагюрище

В деня на панаира – 29 април, на площад „20- април“ в Панагюрище  ще бъдат разположени занаятчии от цялата страна. Заявки са подали около 70-80 майстори от  Троян, Ловеч, Габрово, София, Пловдив, Самоков, Панагюрище, Орешак. Ще има различни демонстрации – грънчарски колела от Троян, на които майсторите ще правят керамика на място.Такива колела присъстват в  Етъра, Ловеч, Жеравна и Пловдив. Всеки, който желае ще може да седне на колелото с майстора и срещу 5 лв. да изработи собствен продукт.

Ще се демонстрира сечене на монети, като желаещите отново ще могат да пробват уменията си. На място ще се правят бижута от естествени материали. Голяма част от майсторите ще представят своите творби, облечени в народни носии. Сред изработените от занаятчиите изделия има уникални сувенири, посветени на 140-годишнината от избухването на Априлското въстание. За децата ще има специално обособени кътове, в които малчуганите ще оцветяват керамични великденски фигурки.

„Ще се опитаме да превърнем панагюрския площад в един малък Етър, сподели управителят на”Пазари и паркинги”ЕООД Соня Калпакова.  Търговците на промишлени стоки ще бъдат ситуирани по ул. “ Кр. Гешенов“, като местата са изчерпани на 80%. Улица „20 април” е предвидена в случай, че на самия ден дойдат търговци без предварително заявени места, уточни Калпакова. Любимите на децата атракциони са разположени на общинския пазар и вече работят. Цените на забавленията са между 3 и 5 лева. Собственикът е осигурил безплатното им ползване за децата от ЦНСТ „Павел Бобеков” и ЦНСТ „Закрила”. Панаирът на Разпети петък  ще започне на 29-ти април  и ще приключи по обяд на 30-ти април.

Слаб е интересът от страна на търговците с „бира-скара“. Две палатки ще има на общинския пазар в дните от 5 до 7 май. Собствениците са от Поповица, Търговище и Панагюрище.

На 2-ри май  на местността  Оборище традиционно ще има  предимно скари. Както всяка година ще има и сергии, предлагащи промишлени стоки, лакомства и керамика.

„Организацията е направена, остава само да си пожелаем хубаво време”, каза управителят на „Пазари и паркинги” ЕООД Соня Калпакова.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn