Започва делото срещу Евстатиев

При закрити врати днес в Районен съд – Пловдив, в 9:30 часа стартира разглеждането на наказателното дело срещу бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев, съобщават от Съдебна палата – Пловдив. Съдия докладчик е Кацарев. За първото заседание са призовани 16 свидетели и 10 вещи лица. Делото ще се разглежда и на 2 август, се казва в прессъобщението.

Евстатиев е обвинен в извършване на две престъпления – по чл. 152 ал. 2 от НК – за съвкупление с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го привел в безпомощно състояние и по чл. 193 ал. 1 от НК – че е опил с алкохолна напитка същото лице.

Припомняме, че със свое определение от 1 юли наказателен състав на ВКС в закрито съдебно заседание, състояло се на 30 юни, разгледа касационно частно дело №661, касаещо производството срещу екскмета на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. Последното е образувано по повод разпореждане от 20 юни на председателя на Панагюрския районен съд Снежана Стоянова, с което делото е прекратено и изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа. Прокурорът от Върховна касационна прокуратура е изразил становище, че процесуалното основание по чл. 43 т. 3 от НПК за промяна на местната подсъдност на делото е налице.

При произнасянето си ВКС е взел предвид, че производството пред Панагюрския районен съд е образувано по обвинителен акт на Районна прокуратура – Пазарджик, срещу Иван Евстатиев, но съдиите от средногорския град не могат да формират състав, тъй като двама от тях са се отвели поради участието си в производства, касаещи мярката за неотклонение на обвиняемия.

Предвид обстоятелството, че в РС – Панагюрище работят само двама съдии и по отношение на всеки един от тях е налице императивната забрана по чл.29 ал.1 т.1 б.”г” от НПК за участие в състава на съда, разглеждащ делото по същество, той не би могъл да формира състав за наказателното дело, се казва още в определението. На основание на гореизброените причини ВКС преценява, че делото следва да се изпрати на друг, равен по степен съд, а с оглед осигуряване бъдещото нормално протичане на процеса, включително и гарантиране непредубеденост на въззивната инстанция, върховните съдии намират, че делото трябва да бъде разгледано в друг съдебен район. Най-близък такъв е Пловдивският, поради което то се възлага за разглеждане на Районен съд – Пловдив.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn