Започва ловният сезон за прелетен дивеч

Ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина ще бъде открит на 8 август, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.
От агенцията предупреждават, че ловуването ще се извършва само с писмени разрешения, които се издават по образец. В тях се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.
В събота, неделя и дните, които са обявени за официални празници, ще се извършва групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч. След 1 януари водоплаващ дивеч ще може да се ловува и в сряда.
Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето, поясняват още от Агенцията по горите.
Обръща се внимание на ловуващите, че е задължително да спазват установените норми за отстрел от един ловец на един ловен излет. Нормите са съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица – до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 бр.
Използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства е забранено. Забранено е и използването на живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
През последните години зачестяват смъртните случаи или наранявания на ловци при ловните излети. Именно заради това от Изпълнителната агенция по горите предупреждават, че е необходимо стриктно да се спазват нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване.
Лошата дисциплина, неспазване на мерките за безопасност и неправилното боравене с оръжие са сред основните причини за влошаване на черната статистика, подчертават от агенцията.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn