Започва пролетният етап от националното проучване за радон в жилищни сгради

От 20 март стартира пролетният етап от националното проучване за радон в жилищни сгради, който ще продължи до 20 юни, съобщиха от РЗИ-Пазарджик. Той е единият от общо четирите периода с продължителност три месеца, които включват всяко от четирите сезонни времена.

Факторите, които влияят на концентрацията на радон в жилищните сгради са различни през отделните сезони, което определя четирите фази в проучването. В пролетната фаза служители на РЗИ ще поставят 30 бр. детектори /в 30 жилища  в област Пазарджик/, на доброволен принцип. Детекторите не излъчват йонизиращо или друг вид лъчение и са предназначени да измерват част от естествения радиационен фон. Поставят се в най-ниските обитаеми етажи от сградите, където концентрацията е най-висока.

Диагностичното тестване е с продължителност 3 месеца.

На участниците в проучването ще се предоставят информационни брошури и анкетна карта, чиято цел е събиране на информация за вида на жилището, периода на обитаването му и т.н.

***

Радонът е радиоактивен газ, без цвят, вкус и мирис. Концентрацията му в сградите е по-висока, отколкото на открито. Счита се, че съвременният човек прекарва 80 % от времето си в затворени помещения и само 20% навън.

Радонът присъства във въздуха на всички видове и типове сгради – стари и нови, с и без основи.  Концентрацията му зависи от метеорологичните условия, честотата на проветряване на жилищните помещения, вида на отоплителните системи и др.

По данни на Световната здравна организация, радонът е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които никога не са пушили. С цел намаляване концентрацията на радон в сградите в България бе приета и действа Национална програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население 2013-2017 г.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn