Започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!

За поредна година на територията на цялата страна започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Целта на планираните действия е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци, съобщават от МВР.

В рамките на акцията, в периода 10 – 30 юни т.г., ще се проведат специализирани полицейски операции в дните, в които ще има ученически празненства за официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. В районите на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствие, а в превантивната работа ще се включват и сили на общинска полиция.
През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Законът за движението по пътищата.
Съвместно с представители на ИА „Автомобилна администрация”, регионалните структури на инспекторатите по образованието и училищните ръководства ще се осъществяват действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества. Ще се осъществяват и проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.
При извършения анализ на настъпилите произшествия през изминали периоди е констатирана и тенденция собственици да предоставят на непълнолетни и малолетни своите мотопеди, автомобили, трактори или други МПС. Затова през настоящия период пътните полицаи стриктно ще следят и проверяват за подобни нарушения, особено в малките населени места и ще налагат санкции. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които мерките не са постигнали възпитателния ефект и непълнолетният нарушител повторно бива установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи.
При извършваните проверки полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение ще следят и за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца. При установени нарушения униформените ще прилагат санкции по ЗДвП.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn