Започва традиционният панаир за Разпети петък

На площад „20-април“  вече се разполагат занаятчиите, които пристигат за традиционния на Разпети петък панаир в Панагюрище. Очакват се около 70-80 майстори от  Троян, Ловеч, Габрово, София, Пловдив, Самоков, Панагюрище, Орешак. Ще има различни демонстрации – грънчарски колела от Троян, на които майсторите ще правят керамика на място.Такива колела присъстват в  Етъра, Ловеч, Жеравна и Пловдив. Ще се демонстрира сечене на монети, като желаещите отново ще могат да пробват уменията си. На място ще се правят бижута от естествени материали. Голяма част от майсторите ще представят своите творби, облечени в народни носии. Сред изработените от занаятчиите изделия има уникални сувенири, посветени на 140-годишнината от избухването на Априлското въстание. За децата ще има специално обособени кътове, в които малчуганите ще оцветяват керамични великденски фигурки.

IMG_4178 IMG_4174 Търговците на промишлени стоки ще бъдат ситуирани по ул. “ Кр. Гешенов“. Любимите на децата атракциони са разположени на общинския пазар и вече работят. Цените на забавленията са между 3 и 5 лева. Собственикът е осигурил безплатното им ползване за децата от ЦНСТ „Павел Бобеков” и ЦНСТ „Закрила”. Панаирът на Разпети петък  ще започне на 29-ти април  и ще приключи по обяд на 30-ти април.

Слаб е интересът от страна на търговците с „бира-скара“. Две палатки ще има на общинския пазар в дните от 5 до 7 май. Собствениците са от Поповица, Търговище и Панагюрище. На 2-ри май  на местността  Оборище традиционно ще има  предимно скари. Както всяка година ще има и сергии, предлагащи промишлени стоки, лакомства и керамика.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn