Започна гласуването за „Европейско дърво на годината“

Общо 15 дървета от различни европейски страни участват в надпреварата за приза „Европейско дърво на годината“. Гласуването започва днес и ще продължи до 28 февруари.

Миналата година за определяне на победителите бяха подадени 200 000 гласа. В тазгодишното девето издание се очаква още по-голям интерес, тъй като в конкурса за първи път взимат участие Франция и Холандия.

Дърветата участници са на възраст между 65 и 500 години.

На страницата на конкурса – https://www.treeoftheyear.org/Home – може да се научи повече за техните истории – дървета, имащи своето място в исторически събития; дървета, обединили общностите си при спиране на планове за построяване на пътища или сгради; както и на дървета, станали свидетели на много важни събития, оставили отпечатък върху живота на населени места и хората в тях.

Историята на българския участник – вековния цер край църквата в трънското село Рани луг – можете да намерите на следната страница: https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria

През последната седмица на гласуването – 22-28 февруари – резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. Гласуването става чрез избор на две дървета и потвърждаване чрез активиране на получена на електронния адрес връзка.

Победителите ще бъдат обявени на Церемонията по награждаване на 19 март в Брюксел.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn