Започна кампания по силанизиране на детските зъби

Поредната 9-та кампания за укрепване на първите постоянни зъби на децата от от 5 до 8- годишна възраст започна в Панагюрище. Тя е е в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст в Република България (НППОЗД). В Пазарджишка област по националната профилактична програма работят 11 лекари по дентална медицина, съобщават от Областната здравна инспекция.

Д-р Мария Николова Баремова, е стоматологът , който работи по тази кампания в Панагюрище. За повече информация и/или записване на час тел: 0897017661.

Първите постоянни молари пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Това се случва във възрастта от 6 до 8 г. Особеностите на анатомичната форма на дъвкателните повърхности, задържането на зъбна плака, незавършената минерализация и неутвърдените навици за устна хигиена при децата на тази възраст са предпоставки за развитие на кариес  непосредствено след пробива на тези зъби. Поставянето на силанти върху дълбоките ямки и фисури е най-ефективната профилактична мярка срещу развитието на кариес. Проучвания доказват, че силантите са 100% ефективни в предотвратяването на кариеса на дъвкателните повърхности. Поставянето им е бързо, лесно и безболезнено. Детето може да се храни и пие веднага след това.

Силантите са специално разработени за профилактика на кариеса, те са течни, за да могат да навлязат в ямките и фисурите на дъвкателните зъби. На цвят са млечнобели и не се виждат, когато детето говори или се смее. Обикновено продължителността на задържането им е от 2 до 4 г., като през този период състоянието на силанизираните зъби трябва да се контролира при редовни профилактични прегледи. Силантите могат да спестят страданието и болката на децата, свързани с пломбирането и са неизменна част от профилактиката на зъбния кариес при децата.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn