Започна програмата за рехабилитация на НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) започна изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за тази година от 31 март.

В бюджета на НОИ са предвидени близо 18 млн. лева за тази цел, които ще стигнат за подпомагането на 44 700 души за профилактика и рехабилитация. Програмата е с продължителност 10 дни, като НОИ поема цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 5 лева за всеки ден от престоя в санаториум. Всеки пациент има право на до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 47 хотела и санаториума по програмата.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ. Право да ползват програмата имат и хората, получаващи лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Подробности за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, ще намерите в рубриката “Обезщетения” – “Профилактика и рехабилитация” на сайта на НОИ.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn