Започна Седмицата на пожарната безопасност

В периода от 11 до 15 септември 2017 г. ще се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември. През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

На 14.09.2017 г. – Кръстовден, се навършват 112 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното дело в страната.
Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.
Всяка година на този ден огнеборците отбелязват своя професионален празник и отдават почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги. По достойнство отдават и дължимото на всички служители от структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Седмицата, в която попада тази бележита дата е обявена за Седмица на пожарната безопасност.

poj2

Като част от мероприятията в празничната седмица, демонстративно учение за гасене на характерни пожари и извършване на спасителни дейности ще проведат огнеборците от РСПБЗН-Панагюрище, съвместно със своите колеги от Аварийно спасителната служба на “Асарел-Медет” и Доброволното формирование към Община Панагюрище, на 13 септември, от 10:00 часа, съобщи за Oborishte.bg началникът на РСПБЗН Панагюрище гл. инсп. Симеон Симеонов. Първият етап ще бъде в МБАЛ”Уни Хоспитал”, където огнеборците ще покажат гасене на пожар в склад с горивни материали и евакуация на пациенти и служители от здравното заведение. След това ще демонстрират кaк ce дeйcтвa пpи тeжкo пътнo пpoизшecтвиe, кoгaтo ce нaлaгa пocтpaдaлитe бъpзo дa бъдaт извaдeни oт cилнo дeфopмиpaнo пpeвoзнo cpeдcтвo. Зa цeлтa ще бъде изпoлзвaнo кyпe нa иcтинcки aвтoмoбил, кoeтo c пoмoщтa нa хидpaвлични нoжици, пoвдигaчи и дpyги cпeциaлизиpaни инcтpyмeнти зa минyти ще бъде paзpязaнo и oтвopeнo.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn