Започна читалищната учебна година

Днес в читалище „Хр. Ботев-1897 г.“ в Пазарджик тържествено бе открита Читалищна учебна година 2019-2020 за Регионалната колегия. Първата тема „Читалищна нормативна уредба – изменения и установени практики“ доведе в семинарната зала представители на читалища от всички общини в областта, информира инж. Радка Енчева-Кочева. Организатор на събитието бе Експертно-консултантски център „Читалища“ – Пазарджик.

Участниците в семинара бяха посрещнати от домакините в духа на българските традиции – с пита хляб и сол, с пожелание за здрава и успешна Нова читалищна учебна година и вдъхновен труд през новия творчески сезон.

В работната част инж. Радка Енчева-Кочева, ръководител на Център „Читалища“, представи пред аудиторията променените нормативни актове по организацията на читалищната дейност. Акцент в изложението бе Наредба 2 за реда за водене на регистъра на народните читалища и читалищните сдружения, в сила от 1 юли т.г., който норматив предвижда санкции при неспазване,със заличаване на вписване от читалищния регистър.

Беше отделено време за запознаване на участниците с Проектозакона за изменение и допълнение на Закона за народните читалища, внесен в Народното събрание на 25 юли 2019 г., с цел евентуални предложения  за промени във времето до второ четене.

Семинарът приключи с жива и пространствена дискусия по презентираните документи и други актуални читалищни въпроси. Последва почерпка.

Празничност, добро настроение и компетентност по разгледаната тематика отнесоха със себе си читалищните специалисти, станали част от първия обучителен формат за Новата читалищна учебна година!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn