Заради коронавируса България е в извънредно положение до 13 април

С пълно единодушие от 201 гласа “за” всички парламентарни групи одобриха предлаганото от правителство извънредно положение заради коронавируса. Извънредното положение, което е конституционен инструмент, ще е за срок от 1 месец. Първоначалната идея на правителството, лансирана в нощта срещу петък, беше без определен срок. Поставянето на едномесечен срок е било подкрепено на председателски съвет от управляващите по предложение на БСП.

„Развълнуван съм и горд, че показваме на хората, че в тежък момент мислим за тях“, коментира премиерът Бойко Борисов след гласуването.

Преди това той аргументира предложението си пред Народното събрание. По думите му мерките през това време ще включват забрана за пътуване, включително затваряне на граници, затваряне на училища, университети, увеселителни заведения, както и работа от вкъщи, навсякъде където това е възможно, за да бъдат ограничени събиранията на много хора.

“Наказанието за неспазването на ограниченията според сега действащото законодателство е 1 година затвор”, каза министър-председателят и допълни, че то е достатъчно тежко, за да се мисли и за допълнително въвеждане на парична глоба. В четвъртък вечер той говори за санкция от 5000 лева, от която правителството се е отказало. “Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора“, обясни премиерът.

Борисов се оплака, че много хора не спазват наложените мерки за карантина и заради това, по думите му, службите на МВР трябва да ги намират и задържат принудително.

До крайната мярка се стигна, след като в четвъртък се разбра, че 23-ма души са с положителни проби за вируса. Един от тях – жена на 66 години, почина в „Пирогов“, съпругът й е в тежко състояние в същата болница. По-голяма част от заразените са контактували с нея.

“Ситуацията преди две седмици беше една, преди една друга, преди два дни беше различна. Вчерашният ден беше като бомба на изявления на всички лидери в света по всички краища. Мерките, които ние въведохме от 28 февруари, във Франция ще ги въведат от понеделник, Германия от днес“, допълни още Борисов. Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите.

В различни изказвания всички лидери на парламентарни партии се изказаха в подкрепа за въвеждането на извънредно положение. Основен техен аргумент беше, че освен ограничаването някои права на гражданите, трябва стриктно да се следи за злоупотреба с власт от страна на управляващите.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn