Заразените с коронавирус в България вече са 190

Броят на заразените с коронавируса Ковид-19 в България вече е 190. Новите случаи за последното денонощие са 19. Повечето са от София. Мнозинството заразени са в подобряващо се състояние. Двама души са настанени в критично състояние в „Пирогов”. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Има 8 души под 50-годишна възраст в тежко състояние, с двустранна пневмония на белите дробове.

Засега няма разпространение на епидемията в домове за възрастни хора, като посещенията там са спрени навреме от държавата.

Българите пристигащи от чужбина са „около 200 000 за последните 2 седмици. Около 8000 за последното денонощие със самолет и още минимум 15 000, които са по сухоземни граници”, поясни проф. Мутафчийски. Той подчерта, че т. нар. бързи тестове са силно недостоверни и твърде често дават фалшиви положителни или, което е по-притеснително, отрицателни резултати.

Проф. Мутафчийски подчерта, че при откриване на заразен с коронавирус в болница, лечебното заведение не се затваря. Ако случаят е в отделение, където не се предполага да има настанени с болестта, то се реорганизира за 24 часа и след това продължава да работи.

„Основното е, че хората наистина трябва да си стоят вкъщи, защото няма друг начин да се ограничи заразата”, заяви проф. Мутафчийски. Той призова всеки, който види струпване на повече хора навън, да сигнализира в полицията.

Проф. Мутафчийски цитира анализ от Университета на Вирджиния, в който се посочва, че България се справя добре с ограничаването на разпространението на епидемията. Вероятно са регистрирани 2 от всеки 5 или 2 от всеки 11 случая. Но според анализа е вероятно взетите мерки да дадат резултат.

Депутатът Делян Пеевски вчера е дарил тестове за Ковид-19 и необходимите консумативи на стойност близо 300 хил. лв. Той е най-големият дарител на „Пирогов”, отчете проф. Мутафчийски. Новите материални дарения за борбата с коронавируса, които вече са направени, но доставките се очакват, са за 800 хил. лв.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn