Засилен контрол на общоопасните средства извършва полицията в Панагюрище

Общо 2704 проверки са извършени през 2015 година на територията на Областната дирекция на полицията-Пазарджик по отношение на контрола над общоопасните средства, в това число – оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. Това показват данни от отчет-анализа за дейността на дирекцията. Съставени са 52 акта по административен ред. Най-активна е административно-наказателната дейност по отношение на контрола на общоопасни средства в Районно управление на полицията – Панагюрище, където са съставени 17 акта за установяване на административно нарушение, сочат данните от отчета.
Спрямо предходната година броят на проверените обекти и ловци е увеличен, като активизирането на превантивната дейност дава отражение върху стриктното спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и подзаконовите нормативни актове и намаляване броя на инцидентите и произшествията с огнестрелно оръжие, пише още в отчета.
През 2015 г. служителите по линия контрола над общоопасните средства са иззели следните количества незаконно притежавано оръжие и боеприпаси: пистолети и револвери – 14 бр., дългоцевно оръжие с гладкостенна цев – 8 бр., дългоцевно оръжие с нарезна цев – 3 бр.; самоделно оръжие- 3 бр.; автоматично оръжие – 2бр., бойни патрони – 343 броя; ловни патрони – 611 броя, 5135 грама ловен барут, и 12 бр. капсул-детонатори.
Общо на територията на ОДМВР Пазарджик от 136 юридически и 8665 физически лица се съхранява и носи 4302 броя бойно, спортно и за културни цели огнестрелно оръжие, и 9167 броя ловно оръжие. Като цяло се наблюдава намаление на притежаваните оръжия (пистолети и револвери) с цел самоотбрана.
През 2015 г. от 291 лица са иззети 227 броя късо нарезно оръжие и 228 броя ловно огнестрелно оръжие, поради изтекъл срок на разрешенията им. На 33 лица са иззети 49 единици оръжие с влезли в сила решения по чл. 155 и 184 от ЗОБВВПИ. Началниците на РУ са отказали издаване на разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси на 45 лица през 2015 година спрямо 29 лица за 2014 година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn