Затварят училища, детски градини, заведения, молове

Ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса за срок от 10 дни в цялата страна, реши Националния оперативен щаб. Мерките ще влязат в сила от понеделник – 22 март. Това съобщи в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната здравния министър Костадин Ангелов.

Затварят училища, детски ясли и градини, заведения, фитнеси, молове, театри. Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центров, на всички културни и развлекателни мероприятия, групови занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.
Затварят се заведенията и ресторантите, допускат се само доставки или вземане на храна за офиса и дома. Заведенията в хотелите следва да реорганизират работата си. Преустановят се помещенията в казината и игралните зали. Затварят танцови зали, театри, кина и други места за културни мероприятия. Преустановява се работата и на търговските центрове тип мол с изключение на хранителните магазини, доставчиците на платежни и съобщителни услуги, зоомагазини, аптеки, оптики. Забраняват се и обществени прояви на закрито и масовите мероприятия на открито. Спират се семинарите, конгресите, изложения и други от същия тип. Не се допуска провеждане на празненства от частен характер – сватби, кръщенета, с повече от 15 човека. Всички спортни мероприятия се провеждат без публика.

Целта е да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията.

„Предприемаме ограничителни мерки за цялата страна с продължителност 10 дни. Трябваше да бъдат обсъдени абсолютно всички факти, касаещи всяка една област в страната с нейните специфики и всички налични към момента факти, касаещи лечебните заведения. Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици продължава да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за коронавирус. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Заповедта за новите мерки ще бъдат утвърдена днес.

Очаквайте подробности по темата.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn