„Затворник на съвестта“ е носителят на наградата „Сахаров“

Раиф Бадауи е носителят на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2015 г., определиха лидерите на политическите групи в Европейския парламент и председателят Мартин Шулц на 29 октомври. Бадауи е блогър от Саудитска Арабия, който излежава 10-годишна присъда лишаване от свобода за нанасяне на обида на исляма на уебсайта си, създаден, за да насърчава социален, политически и религиозен дебат.
Раиф Бадауи е саудитски блогър, активист за човешки права и автор на уебсайта „Свободни саудитски либерали“.

Той бе арестуван през 2012 г., а по-късно бе осъден на 10 години затвор, значителна глоба и 1 000 удара с камшик заради нанасянето на обида на ислямските ценности на уебсайта си.
През януари 2015 г. той получи първите 50 удара с камшик от наказанието си. След международни протести изпълнението на останалите удари бе отложено. По-рано през седмицата жената на г-н Бадауи Енсаф Хайдар, която в момента живее в Канада с трите им деца, обяви, че властите в Саудитска Арабия са одобрили изпълнението на ударите да бъде възобновено.
През февруари 2015 г. Европейският парламент одобри резолюция, която осъди строго нанасянето на удари с камшик спрямо Раиф Бадауи като „жесток и шокиращ акт“ и призова властите „да го освободят незабавно и без условия, тъй като той е възприеман като „затворник на съвестта“, задържан и осъден единствено заради упражняването на правото си на свобода на изразяване“.
Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на Денис Муквеге, гинеколог от Демократична република Конго, борещ се срещу използването на сексуално население като оръжие във военни конфликти.
Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в ЕП. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn