Зачестяват опитите за телефонни измами на възрастни хора в областта

Криминалистите от РУ-Пазарджик алармират за тревожна тенденция за зачестяване на опитите за телефонни измами на възрастни хора. Обект на измамниците от няколко дни са областния град и близките населени места. Само през днешния ден са регистрирани поне 6 подобни опита, като се използва позната вече схема, съобщават от Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик.

В къщи се обажда непознат, който съобщава на потенциалната си жертва, че е полицай. Нищо неподозиращият човек е информиран, че е обект на внимание от страна на телефонните измамници и те ще направят опит да го измамят. Мнимият полицай обаче уверява, че полицията прави всичко необходимо, като трябва пенсионерите да дадат всичките си спестявания, за да примамят „лошите” и те да бъдат заловени. За целта на адреса на жертвата щял да дойде цивилен криминалист, който да вземе парите, а след като бъдат задържани извършителите сумата щяла да бъде възстановена обратно. Ако и за миг бъдещата жертва се усъмни в истинността на разказа била заплашвана с брутална саморазправа.

„Апелираме към възрастните хора да не се доваряват на никого, да не дават парични суми и ценности на непознати, независимо за кого се представят. При нужда да се обадят на свои близки и роднини, както и на телефона за спешни повиквания-112, се  казва в прессъобщението на ОДМВР-Пазарджик.

 

Oborishte.bg 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn