За дванадесети пореден път в Панагюрище звучат песни за България

Днес официално бе открит XII-тия Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2016“. По традиция организатори и участници, водени от Мажоретен танцов състав „Елинор“ и Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, се включиха в Празнично шествие от централния площад „20-ти април“ до Вечния огън, където в знак на признателност към делото на героите от Април 1876-та бяха поднесени венци и цветя.

IMG_3044 IMG_3055 IMG_3061 IMG_3070 IMG_3068

Официалното откриване се състоя в голямата зала на Театър Дом – паметник от патрона на фестивала – кметът на Община Панагюрище Никола Белишки.

„ „Родолюбие“ е фестивал на младостта, на любовта към родината, на патриотизма. Горд и щастлив съм, че за дванадесета поредна година на панагюрска сцена ще бъдат изпълнени патриотични песни от Вас – младите таланти на България. В продължение на два дни Вие ще пеете новите песни за България и вечните песни за род и Родина, за семейство и дом, за приятелството – за най-значимите човешки ценности. Песни, в които са скътани толкова обич и гордост.

Това не са просто парещи думи и вълнуващи мелодии, а жив пламък от песни, които отекват още по-силно именно тук в Столицата на Свободата, тук – в бунтовно Панагюрище! И нека този пламък на родолюбието, бъде винаги жив, да гори във всяко българско сърце и хилядолетия след нас!

Желая на организатори, участници, жури и зрители – вдъхновение, радост от красотата на слова и музика и мигове на вълнение от досега с Живия пламък на родолюбието! “

IMG_3093

Песента на фестивала „Българийо, обичам те“ бе изпълнена от Стивъни Джунова – възпитаничка на Обединена школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“, с музикален педагог Нона Немигенчева.

Рецитал  „Поема за Априлското въстание“ представиха ученици от ОУ „20 април“, с преподаватели Нина Истревска и Мирослав Цветков, музикално оформление – Жана Райнова.

IMG_3100

В програмата взеха участие и момичетата от Мажоретен танцов състав „Елинор“ при Обединен детски комплекс-Панагюрище, с художествен ръководител Елеонора Найденова.

Изпълненията се оценяват от професионално жури в състав: Хайгашод Агасян /известен български инструменталист, певец и композитор/, Светослав Лобошки /композитор и аранжор/ и Дочка Кацарева /литератор, педагог , идеен основател на НФ „Родолюбие“/.

IMG_3130

Паралелно с  професионалното жури, изпълненията на участниците се оценяват и от детско жури в състав: Рая Шентова, Екатерина Предьова и Александра Немигенчева.

Конкурсната програма на 17 април  (неделя)

9:00 ч. – ИЗПЪЛНЕНИЯ  НА ВОКАЛНИТЕ ФОРМАЦИИ ОТ ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

10:15 ч. – 10:30 ч. – Заседание на журито

10:30 ч.  – 13:00 ч. – ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ ОТ ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

15:00 ч. – Награждаване на индивидуалните изпълнители, вокалните дуети и вокалните формации от първа възрастова група

НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ, ВРЪЧВАНЕ НА СПЕЦИАЛНИТЕ НАГРАДИ

IMG_3114 IMG_3122 IMG_3126 IMG_3132 IMG_3137 IMG_3138 IMG_3141

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn