За живота на Антарктида ще разкаже пред панагюрци известният български учен проф. Христо Пимпирев

Панагюрци ще имат възможността да се срещнат с българския учен и антарктически изследовател проф. д-р Христо Пимпирев, ръководител на всичките 25 български експедиции на Антарктида. Срещата с полярният изследовател ще се състои на 10 април от 17:30 часа в Народно читалище „Виделина-1865”.

Проф. Пимпирев е отличен с множество награди за принос към развитието на българската наука и култура и е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс – на 8 януари 2013г.  Голяма част от живота на професора по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ преминава на ледения континент. Той е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезона 1987/88. Юбилейната 25-та българска полярна експедиция ще бъде белязана като нов етап в развитието на проекта Антарктида, коментира преди месец проф.Пимпирев при завръщането си от там, отбелязвайки, че след две години безуспешни опити най-после многофункционалната машина „Маниту“ е доставената българската база. Ценното съоръжение бе дарено от „Асарел-Медет”.

Проф. Христо Пимпирев ще разкрие любопитни подробности за живота и управлението на Антарктида, и на българската база там, за живота в екстремни условия и защо  нарича Антарктида „континентът на бъдещето“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn