За Кириякос Георгиу футболът е елексирът на живота

За Кириякос Георгиу футболът е повече от игра, професия, емоция. От години животът му е отдаден на футбола – анализира, прилага, учи, живее с футбола и го обича. Важна част от живота му е и неговата дъщеричка Рая, която е запалена по футбола още от малка.

KUPA
Гръцкият специалист идва в България случайно, когато е на 17 години. Напуска Гърция и семейството си. Идва сам, не знае и дума на български, а дори не е сигурен къде точно отива, но знае целта да е в България – и тя е да учи за треньор, и да се посвети на футбола. Бързо се адаптира. Учи в Националната спортна академия „Васил Левски”. Има завършена степен бакалавър в специалността „Футболен треньор и учител по физическо възпитание и спорт“. С отличен успех завършва и своята магистратурата в НСА. Специалността, в която се дипломира е „Спорт за високи постижения – футбол“, а дипломната му работа е на тема: „Анализ на головите атаки на световното първенство по футбол през 2014 г. “. Тя е коментирана като най-актуалното изследване във футбола за България.

През януари 2015 година  Георгиу става част от треньорския щаб на ФК „Оборище“ /Панагюрище/. Тогава за мнозина влизането в професионалния футбол на ФК „Оборище-Панагюрище” навярно все още е било в по-далечна перспектива, но не и за Кириякос. Още с присъединяването си към тима е убеден, че отборът има място в „Б” футболната група и няколко месеца по-късно ФК „Оборище” наистина го намира.

Пътят към шампионското място в Югозападната „В” група не е лесен, признава гръцкият специалист. „Пътят към върха” е и името на клипчето, което помощник-треньорът прави специално за златните момчета, както самият той нарича настоящия тим на „Оборище”. Емоционалното видео запечатва най-запомнящите се моменти от изминалия победен сезон. Показани са и трудностите, и усилията, които стоят зад успеха. Голяма емоция за футболисти, ръководство и феновете на клуба предизвика и песента, с която Кириякос изненада всички на препълнения стадион „Орчо войвода” на знаковия 31 май. Песента е написана от аматьор рапър с прякор Снайпер в чест на шампионския отбор на „Оборище”.

Повратен момент за кариерата му е запознаването със старши треньора на „Оборище” Валерий Дамянов през 2008 година. По това време Дамянов води Детско-юношеската школа на ПФК „Локомотив“ (София), а Кириякос е на стаж там. Дамянов забелязва качествата на студента от Гърция и не след дълго го кани за свой помощник. Дебютът им като треньорски тандем е в „Несебър”. Тогава Кириякос още няма лиценз, но става помощник-треньор. Двамата извеждат отбора от 11 на 1-во място в Източната „Б“ ПФГ.

materila
Пълен обрат настъпва и в развитието на „Спортист” /Своге/, когато Дамянов и Георгиу поемат нещата в свои ръце през 2010 г. Там се сработват със Стефан Трифонов – Санята, който е треньор на вратарите. Отборът стига два пъти до бараж за влизане в „А“ група.
Как се случва ли? Кириякос отговаря – тренираме, доразвиваме качествата, търсим правилната стратегия, мотивираме, информираме играчите. Сериозното отношение към футбола, което има гръцкият треньор проличава ясно в метода му на работа. Той създава компютърната програма “CoachLab”, която събира така необходимата за един треньор информация – програми, класирания, статистики. В работата си прилага специализирана програма за видеоанализи “SportScout STA”. Видеонализите помагат на отбора да е наясно с всеки противник, който имат, същевременно е средство да се учат – от другите и от себе си. Разработените методики за анализ на игровите действия, които прави Кириякос получават висока оценка от български и чужди отбори. Той е работил като анализатор в „Олимпиакос“, АЕК и гръцки национален отбор. Освен това поддържа треньорския сайт – www.trenior.eu., където пише треньорски статии.

Притежава УЕФА Лиценз “А” от треньорската школа на БФС. Бил е и старши треньор на „Витоша“ (Долна Диканя) през 2013 година. Любопитен момент е когато Кириякос като треньор на аматьорския футболен клуб „Елит” София прави официално извинение на съдия след една дерби среща за първото място в „А“ Регионалната софийска група. Спортментската постъпка е коментирана като прецедент във футболните среди. Кириякос преминава през различни български отбори, получава редица предложения, но признава, че в Панагюрище се чувства достатъчно добре, за да остане. Преди пет месеца, когато пристига тук, първо се впечатлил от сериозната подкрепа на отбора от страна на панагюрските фенове.
В отбора видяхме толкова добри футболисти на едно място, колкото не сме виждали и в отбори в „Б“ група. Сами се мотивират, имат опит, уверени са в способности си, дисциплинирани са”, коментира Кириякос.
Харесва му спокойствието в града. Оценява високо, че ръководството на панагюрския футболен клуб влага много средства, усилия и желание, за да се осигурят оптимални условия за подготовка и развитие. Радва се на футболния ентусиазъм на президента на клуба Илия Анчев. На коректните финансови отношения, които са рядкост във футболните среди. Ясно поставената и изпълнена цел – влизане в професионалния футбол на „Оборище”, оправдават средствата и усилията, които се влагат, смята Кириякос. Правейки равносметка за изминалия път, си спомня за най-важните мачове през изминалото първенство – срещу „Миньор“ и „Витоша“, Бистрица, въпреки че всеки един мач е решаващ според него.

„Дишаха ни във врата, нямахме право на грешка, емоцията не може да се опише – тя е във всяка минута на мача, във всеки реализиран гол или малшанс”, споделя помощник-треньорът, който стана част от най-големия успех за панагюрския футбол до този момент.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn