Нено Чуклев: „Няма нищо по-хубаво от това да си бъдеш вкъщи!“

 

„Няма значение къде съм и колко време няма да ме има. Важното е, че има неща, които винаги ме карат да се връщам тук! А пък и няма нищо по-хубаво от това да си бъдеш вкъщи и да си заобиколен от любими хора!
Довиждане, БЪЛГАРИЯ и доскоро!”

Това пише на стената си в социалната мрежа преди едно от заминаванията си към Лондон панагюрецът Нено Чуклев. Въпреки че е  на 27 години, той вече 9 години живее зад граница. Първо в Германия, а сега в Обединеното кралство. Роден на 9 май – Денят на Европа, на Нено сякаш му е предопределено да бъде гражданин на света. След родното Панагюрище, завършва средното си образование в „Иван С.Аксаков” в Пазарджик. След това заминава за Германия, в Зиген – градчето, в което може да се види най-малкият музей в света и куп прекрасни замъци. Там завършва „Индустриален проектмениджмънт с информатика” в University of Siegen.

Образователната система го впечатлила с това, че преподавателите успяват да мотивират учащите. Въпреки че в Германия му харесва, подредено е, спокойно, там е сестра му, любимият му футболен отбор „Байерн” /Мюнхен/ и какво ли още не, младежът тръгва към Лондон – градът, за който казват, че там се намира всичко, което животът може да даде. В многомилионния град Нено не е сам, там са родителите му.

1474704_10200657117310374_1890304921_n

И така вече пет години младият мъж живее и работи в Лондон. В момента е супервайзер в ресторант, където работи шест дни в седмицата. Поне два пъти в годината прескача от Лондон до Панагюрище. От Биг Бен, Тауър Бридж и „Крейвън Кодидж” – стадионът на футболен клуб „Фулъм” до площад „20 април”, мемориалния комплекс „Априлци” и до „Орчо Войвода”, където често е бил, докато на детска възраст е в редиците на ФК „Оборище”.

Между тези контрастни дестинации, Нено намира начин да си подари и някое преживяване, пътувайки – до Франция, Испания, Монако, Египет…

Но Панагюрище е любимият му град, най-добре си почива тук, и ако има нещо, което да му липсва, докато е в космополитния Лондон, то това са малките неща. Както сам Нено признава: „липсва ми спонтанното обаждане или гостуване на някой приятел, предложение за игра на карти и ред други неща”.
Две поредни години /2013 г. и 2014 г./ Нено Чуклев бе в Панагюрище по едно и също време на годината и по един и същи повод – денят е Богоявление, а поводът- хвърлянето на кръста във водите на река Луда Яна. И двете години ентусиазираният млад мъж хвана дървеното разпятие. Нещо повече – увличе в ритуала и свои приятели от Панагюрище.

А на своите приятели в Лондон, с различна националност, той не пропуска да разкаже с чужди думи за българските традиции.

Дори и в космополитното място, в което живее, панагюрецът не забравя и не пренебрегва българската идентичност и култура. Признава, че не му харесва тази българска черта, че мнозина омаловажават, подценяват и се подиграват на труда и успехите на другите. Радва го, когато сънародниците демонстрират топло и добронамерено отношение към околните.
Дали би се върнал да живее в малкия роден град?

„Защо не, ако видя, че има развитие и има какво да правя, бих се върнал”, откровеничи Нено, преди едно поредно заминаване от Панагюрище към Обединеното кралство.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn