За поредна година Панагюрище се включи в Европейската нощ на музеите

За поредна година Историческият музей в Панагюрище се включи в инициативата Европейска нощ на музеите. Събитието се проведе на 3 юли. Музеят отвори врати за посетители от 17:00 часа до 24:00 часа с вход свободен.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите с добре дошли, след което откри изложбата „Дарения-III“, експонатите в която са свидетелство за признанието и положителната оценка на хората към Исторически музей – Панагюрище и желанието им да съхранят родовата памет.

Куратори на изложбата „Дарения-III“ са: Ирина Ботева – гл. уредник, уредниците Петя Маноилова и Методи Навущанов, и Манол Панчовски – фондохранител.

В унисон с подредената експозиция от дарения, реликва, дълбоко свързана с Панагюрище, медал, учреден през 1901г. от Комитет „Цар Освободител“, по случай 25-та годишнина от Априлското въстание дари на Музея Димитър Навущанов, член на РК”Традиция” –Панагюрище. „Смея да твърдя, че този медал е доста по-ценен и рядък от медала, който учредява Фердинанд, тъй като фердинандовите медали са били раздавани, докато с този е награждавано. Интересното при него е, че той е изработен от един изключително рядък за времето си метал – алуминий,започнал да се произвежда 4-5 години преди учредяването на медала. По този начин от Комитет „Цар Освободител“ са искали да покажат колко важно е за тях това събитие 25-та годишнина от Априлското въстание“, разказа Димитър Навущанов., който получи Свидетелство за дарение от Исторически музей-Панагюрище.

Изключително атрактивно бе участието на представители на РК „Традиция“ Панагюрище в Европейска нощ на музеите , които впечатляваха гостите на музея с униформите си и изложените оръжия.

Музейните зали се радваха на посетители до полунощ.

Инициативата „Европейска нощ на музеите“ е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото издание. С различни прояви Историческият музей в Панагюрище също отбелязва събитието. Ежегодно за инициативата културната институция подготвя разнообразна и интересна програма, а стотици гости разглеждат музейните експозиции и залата трезор с Панагюрското златно съкровище.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn