За поредна година Панагюрище се включи в Европейската нощ на музеите

За поредна година Историческият музей в Панагюрище се включи в инициативата Европейска нощ на музеите. Събитието се проведе на 14 майМузеят отвори врати за посетители от 17:00 часа до 24:00 часа с вход свободен.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите с добре дошли, след което откри изложбата „Дарения-IV“, експонатите в която са свидетелство за признанието и положителната оценка на хората към Исторически музей – Панагюрище и желанието им да съхранят родовата памет.

Сред най-атрактивните експонати в изложбата беше най-голямата риза, произведена в Панагюрище от фирма „Ритон – П“ по случай 50-годишния юбилей от създаването на завода за ризи в Панагюрище – първоначално като интендантска работилница през 1939 г., след това завод за ризи „Тодор Каблешков“ и неговия правоприемник „Ритон – П“ АД. Ризата е създадена по идея на Стоян Бътовски – началник цех „Кроялен“ по това време, който я скроява и ушива.

Директорът на музея доц. Шопов връчи Свидетелство за дарение на Георги Джунов за предоставената от него на културната институция маша за огнище, която беше изложена в експозицията.

За доброто настроение на гостите в съботната вечер допринесоха изпълненията на Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ”Виделина-1865”.

Музейните зали се радваха на посетители до полунощ.

Инициативата „Европейска нощ на музеите“ е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото издание. С различни прояви Историческият музей в Панагюрище също отбелязва събитието. Ежегодно за инициативата културната институция подготвя разнообразна и интересна програма, а стотици гости разглеждат музейните експозиции и залата трезор с Панагюрското златно съкровище.

 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn