За поредна година Панагюрище се включи в Европейската нощ на музеите

За поредна година Историческият музей в Панагюрище се включи в инициативата Европейска нощ на музеите. Събитието се проведе на 18 май.

Музеят отвори врати за посетители от 09:30 часа до 24:00 часа с вход свободен.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите с добре дошли, след което символично откри изложбата „Дарения-VI, експонатите в която са свидетелство за признанието и положителната оценка на хората към Исторически музей – Панагюрище и желанието им да съхранят родовата памет.

С приветствени думи към музейните работници и гости се обърна заместник-кметът по стопанските дейности инж. Стоян Бодуров, който подчерта ролята на музеите за съхраняване на духа и паметта ни.

Директорът на музея доц. Шопов връчи Свидетелство за дарение на на художника Нистор Хаинов, който подари на културната институция своя картина – портрет на политическия деятел д-р Петър Дертлиев. От своя страна Хаинов подчерта, че културата е единственото, което ще ни помогне да останем хора в „това вълче време“.

За доброто настроение на гостите в съботната вечер допринесоха изпълненията на Детски танцов състав към Танцова школа „Балканджии“, с ръководител и хореограф Петър Немски, талантливата Виктория Манева и Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище.

 

Силните аплодисменти на публиката заслужи дуетното изпълнение на ветерана в панагюрския оркестър Андрея Манев и 7-годишния Красимир Чопаринов.

Музейните зали се радваха на посетители до полунощ.

Инициативата „Европейска нощ на музеите“ е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото издание.

С различни прояви Историческият музей в Панагюрище също отбелязва събитието. Ежегодно за инициативата културната институция подготвя разнообразна и интересна програма, а стотици гости разглеждат музейните експозиции и залата трезор с Панагюрското златно съкровище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn