За пръв път учени от Македония и България заедно честват годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

За пръв път учени от Македония и България заедно честват  годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Историци от Българската и Македонската академия на науките ще направят първата съвместна научна конференция за събитията от 1903 година, съобщава за „Преса“ председателят на БАН акад.Стефан Воденичаров.

Инициативата е съвместна между него и колегата му от западната ни съседка акад. Владо Ламбовски. Форумът ще се проведе на 25 и 26 юли в град Битоля. Амбицията и на двете страни е срещата да се превърне в традиционна, като догодина България да е домакин на форума. 

Илинденско-Преображенското въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn