Докосване до историята с първия военно-исторически фестивал в Панагюрище

За първа година в Панагюрище ще се проведе Военно-исторически фестивал „Живата история“. Събитието бе посветено на 141-та годишнина от избухването на Априлското въстание и 140-та годишнина от Руско-турската война. IMG_4525На 29 април  в градския парк бяха показани основите на военното изкуство и военните традиции, бяха демонстрирани различни военни униформи, оборудване, въоръжение и снаряжение от различни периоди на историята на България – от Средновековието до края на XIX и първата половина на XX век.IMG_4540

IMG_4526По същото време на площад „20-ти април“ имаше Музей на открито „Приказка за България“

Реконструкции на бойни изкуства пренесе присъстващите в реалността на военното време. Интерактивните площадки и атракционите позволиха на малки и големи  да се докоснат до военния бит, да опитат удар „с щик” и „с приклад” върху чучело, да пробват мерника си в стрелба със средновековно и еърсофт-оръжие.

IMG_4548 IMG_4534 IMG_4535 IMG_4536 IMG_4541Във фестивала „Живата история“ взеха участие военно-исторически клубове от цялата страна: реконструктори от клубовете „Традиция“ в град Велики Преслав, град Панагюрище, град Велико Търново, град Шумен, град Силистра, град Добрич, село Баня /община Панагюрище/. Представено бе ежедневно, болярско и царско облекло. Стрелба с лък. Средновековно училище. Сечене на монети и руни. Средновековна кухна. Уреди за изтезания, палач.

Интерес предизвика и интерактивната площадка с показ и демонстрации на автентични оръжия от епохата на НОД, Априлското въстание, Руско-турската освободителна война. Сарашка работилница показа изработка на кожени изделия за реконструктори – цървули, силяси, чанти и др.  Стрелбище за аерсофт оръжие от епохата на Втората световна война, тренировъчен военен полигон за деца, бях сред другите атракции.

Снимки за спомен си направиха десетки малки и големи.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn