За родолюбивите инициативи на фондация „Цоцорков род“ разказа директорът на фондацията Ирина Ботева в предаването „Добро утро с БНТ 2“

Изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род“ Ирина Ботева беше гост в празничното издание на предаването „Добро утро с БНТ 2“ на 22 септември, което се излъчи на живо от студиото в Пловдив. Темата на предаването в Деня на независимостта на България беше запазване на родовата памет, съхраняване на българските традиции и обичаи, как да си направим родословно дърво и да проследим корените на нашите прародители. Ботева разказа в ефир за различните инициативи на фондацията в тази посока, една от които издаването на книгите „Духовният венец на Панагюрище”, „Речник на панагюрския говор”, пътеводителят „Панагюрище – културно-историческо наследство”, родовата книга „Цоцорковият род от Панагюрище“.

img_20160922_141740_304

Сподели и за другата инициатива на фондацията – изработването на реплики на празнични панагюрски носии, с една от носиите бе облечена нейната дъщеря Йоана Ботева, която също присъстваше в студиото .Йоана разказа, че усещането да носи тази носия е неповторимо, връща я към корените и родния край. Почувствала го много осезателно по време на участието си във възстановката „Мъжество и саможертва” на 1-ви май, в Панагюрище, когато носела същата носия.

Родолюбивите инициативи и подкрепата за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство са сред водещите направления в дейността на фондация „Цоцорков род“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn