За седма година мъжко хоро се ви в Панагюрище на Йордановден /видео/

Големият християнски празник Йордановден или Богоявление беше отбелязан в Панагюрище.

 

Честването започна със Света литургия, отслужена в двата храма в града – „Свети Георги Победоносец“ и „Свето Въведение Богородично“, след което младежи, водени от панагюрските духовници се събраха на площад „20-ти април”, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

След това литийното шествие се отправи към реката за ритуала по хващането на Свещения кръст.

Под съпровода на тъпан, за седма поредна година 16 млади панагюрци, облечени в народни носии скочиха във водите на река Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Младежите изпяха песента за Райна Княгиня и извиха мъжко хоро, начело на което бе българския трибагреник.

По традиция свещениците хвърлиха три пъти кръста в река Луда Яна.

Пръв кръста извади Сталин Кунчев, втори бе Георги Рабухчиев, а трети Божидар Васев.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

След изваждането на Богоявленския кръст от реката, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова посрещнаха отец Атанас Манолов, духовниците от Панагюрска духовна околия и участниците в ритуала в сградата на община Панагюрище.

Младежите, участвали във възраждането на Богоявленската традиция, бяха сърдечно поздравени от градоначалника Белишки и Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов.

Хубаво е, че има каузи, които ви обединяват, защото в днешно време имаме нужда точно от това, да сме обединени около едно, около просперитета на всяка една малка общност, такава, каквато е нашата община, защото имаме ли ние успеха, това ще се пренесе в цялата страна. Колкото и да е трудно младите хора са тези, които намират новите пътеки, правят по-добри неща! Бъдете живи и здрави! Винаги можете да разчитате на нас!“- каза кметът Белишки.

Достойна и благородна е и тазгодишната кауза на момчетата от мъжкото хоро на Богоявление – средствата, събрани от тях ще бъдат дарени на 14-годишно момиченце от Панагюрище със заболяване.

Бог ви е дарил с най-силното нещо, да сте истински християни с добро чувство, следвайте го това чувство, ще ви доведе до добър изход. Колкото повече правим добро за нас самите, толкова повече ще получим добро и в живота си!“- каза отец Манолов.

Църквите „Свето Въведение Богородично“ и „Свети Георги Победоносец“ и Община Панагюрище подкрепят каузата с парични средства и призовават жителите да се включат в инициативата на младежите за събиране на средства за болното момиче.

 

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn