За тайните на хубавото домашно вино разказва Иван Караджов

„Ще правя вино само от грозде, както са завещали прадедите ни. Няма да разреждам никога виното с вода. Няма да злоупотребявам с виното, както няма да подтиквам и други да вършат същото. Към работа и грижа за виното ще пристъпвам само с чисти помисли, както бих направил с любимата си. Никога няма да винохулствам.“
Това е част от Дионисиевата клетва, която трябва да научи всеки, тръгнал да си произвежда питието на боговете.
У нас освен че е вековна традиция правенето на вино е и въпрос на чест – да наточиш от бъчвата си бурканче и да получиш слава и признание от приятелите на уменията да превръщаш червения гроздов сок в питие на боговете.
Правенето на вино е изкуство, казват познавачи. И докато големите заводи имат дузина технолози и енолози, при производството на домашно вино се разчита на умението на стопанина, съветите, които дават приятели, и малка доза късмет. Своят дългогодишен опит в приготвянето на вино и ракия сподели с нас Иван Караджов от село Левски.
„Алкохолът съпътства човечеството от неговото създаване. Той се употребява при всички поводи – и радостни, и тъжни. Майсторството да се направи хубав алкохол, полезен за организма, се крие в спазването на специална технология.“, споделя Иван Караджов.
Вино или ракия?
Хората се разделят на винари и ракиджии. При виното се запазват всички полезни за организма хранителни вещества, микро- и макроелементи. При ракията е само етиловият алкохол, който се отделя от мъстта от виното чрез дестилация. Хубавoто вино има 11% -12% алкохол, докато в ракията алкохола е от 40 до 45 градуса. За да се получи 1 литър ракия, трябва да се сварят 4 литра вино, но в това вино всички полезни вещества отиват в канала, не се използват. Затова пиенето на вино е лекарство за хората, но трябва да е в умерени количества. Доказано е, че разтваря плаките, които се наслояват по кръвоносните съдове, най-вече в малките капиляри на мозъка, което може да доведе до инсулт. Хората, които консумират вино, живеят повече! Едно четиричленно семейство може да консумира годишно от 200 до 250 литра вино като лекарство за удължаване на живота.
Каква е тайната на хубавото вино?
Тайната на хубавото вино се крие в неговото производство, правилно определяне на захарното съдържание, което трябва да бъде 23-24 % на мъстта, и след това изчисляване на количеството вода, което трябва да се добави при по-висока захарност, тогава ще има правилна ферментация. В случай че захарността е по-ниска от необходимата се добавя допълнително захар. Важно е гроздето да бъде оронкано от чепките. В случай че е пръскано след приготвянето на мъстта се добавя серниста киселина 1-1.5%. Тя е летлива киселина и не е опасна. Убива всички микро и макроорганизми във виното и тогава вече след ден-два може вече да се коригира захарността. За по-бърза ферментация след 24 часа може да се сложи едно блокче хлебна мая. Не бива да се добавя друго грозде, защото заразява. Бърка се с една бъркалка постоянно. Препоръчва се да се отточи след бурната ферментация в друг съд, където да продължи тихата ферментация около месец. За нея съдът трябва да е затворен, а от него се извежда маркуче, потопено в буркан с вода, който бълбука от отделящия се кислород. След края на тихата ферментация се прави и първото претакане, за което трябва да има голям достъп до въздух, за да се проветрява виното и да се отдели въглеродният двуокис.
Как се съхранява виното?
Хубаво вино се прави в изби под земята, където температурата е една и съща целогодишно, 10-12 градуса. Ферментацията протича много добре. Произведеното от мен вино смятам , че 10-15 години може да се съхрани. Хубави съдове, добро грозде и хигиена са достатъчни за истинското вино. То, разбира се, трябва да се пие и с много любов, тогава се оценява истинското му качество!
Ракията…
Добрата ракия се получава при бавна дестилация. Много хора не знаят, че първакът е метилов алкохол, който се изпарява при 62.7 градуса . За щастие той е само 1% от етиловия алкохол. Например, ако изкарате 100 литра ракия, около 1 литър ще е метиловия алкохол /първакът/. Той може да се използва за дезинфекция, за мазане, но не и да се пие. След това започва да тече етиловия алкохол. Важното е от начало до край много бавно да тече и леко да се изпарява. Ракията се вари докато стане 38 градуса и се отделя. След това се събира патокът, докато градусите на течността паднат до 30. Забелязват се малки петънца, това са етерични масла, които не бива да попаднат в ракията. В никакъв случай не разреждайте силната ракия с патоки! Може да я разредите с дестилирана вода. Ракията може да се оцвети. Аз например и придавам цвят на коняк със стебло от черница, обаче изсъхнало, за да не дава лош дъх и вкус на ракията. Държа черничевите пръчици в съда, докато получа желания от мен цвят , след което ги изваждам.
От кой плод се получава най-хубавата ракия?
Зависи от предпочитанията на хората. Кайсиевата ракия има много приятен вкус. Хубава, ароматна и мека ракия се получава от смокини. Но най-голям рандеман дава гроздето, 20-25% захарност, след него синята слива, от 100 килограма плод се получава 10-12 литра ракия. След това са смокините, само презрели и благи. Най-добрата ракия за пиене е 44-46 градуса. Трябва обаче да се консумира в умерени количества. Едно четиричленно семейство може да консумира годишно от 60 до 100 литра ракия. Хората пият и от радост и от мъка!

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn