Земеделците могат да сключват краткотрайни договори и за повече от един ден

Земеделците могат да сключват договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за повече от един ден, съобщи Главната инспекция по труда. Образец на такъв трудов договор за повече от един ден е утвърден със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева съобразно законовите промени заради извънредното положение.

По силата на договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да се наемат работници за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула, а за времето на извънредното положение и от тютюн. Не е необходимо да се заплащат предварително осигурителни вноски, уточняват от ГИТ.

Според разпоредбите договорите по новия образец могат да се сключват и за 6 часа, освен за 4 и 8 часа. Ако бъдат сключени за повече от един ден, в тях трябва да бъде изрично вписан периодът на действието им.

От 21 април на Портала за еднодневни трудови договори на ГИТ ще се даде възможност за предоставяне по електронен път на уникален идентификационен номер за регистрация на всеки предоставен образец на договор съгласно заповедта на Сачева. За периода до 21 април регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители могат да сключват трудови договори по утвърдения образец без уникален номер, като до 24 април включително ще получат такъв за регистрация на всеки договор, който са използвали.

Остава възможността за предоставяне по електронен път на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден и срещу предварително заплатени осигурителни вноски. ГИТ напомня, че наетите на договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа не губят право на социално подпомагане и обезщетения за безработица.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn