Златни, сребърни и бронзови медали за самодейците от Бъта, Баня и Попинци от Третия Национален фолклорен фестивал „Св. Константин – 2018“, Пещера

С два златни и един бронзов медал, една поощрителна награда и дипломи за участие се завърнаха самодейците от Народно читалище ”Никола Йонков Вапцаров-1927” село Бъта от Третия Национален фолклорен фестивал „Св. Константин – 2018“, Пещера.

Със златни медали бяха наградени танцьорите от Танцов състав за обработени танци „Бътава” – с художествен ръководител Мария Бензарова и Мария Кършева при индивидуалните изпълнители в IV-та възрастова група. Симона Димитрова получи бронзов медал за изпълнението на песните „Ой, Яно, Яно” и „Разиграло се Черно море” във II-ра възрастова група. Поощрителната награда е за „прохождащата” Детска певческа група. Те изпяха бътовските народни песни „Дотекла е река Тунджелия” и „Би що би зима, мина се”. Музикалният съпровод бе поверен на музикантите на фолклорен ансамбъл „Иглика“ Антонио Муховски и Недельо Кършев. „Благодарим на децата – самодейци за успешното представяне и на организаторите за поканата на нашето участие”, написаха в социалните мрежи от Народно читалище ”Никола Йонков Вапцаров-1927”, село Бъта.


Диплом и златен медал за представяне в категория „Песенен фолклор“ завоюва Женската певческа група при НЧ „Искра – 1872“- Попинци, с ръководител Иван Чардаков в Третия Национален фолклорен фестивал „Св. Константин – 2018“, общ. Пещера.  „Радваме се, че в дъждовния 29 юли, престижното жури на събора оцени труда ни! Поздравления и за читалищното ръководство – за успеха и усилията, които полага да съхранява и популяризира автентичния песенен фолклор от Средногорието! Благодарим на организаторите и директора на събора Николай Балабанов за поканата и добрата организация при провеждане на конкурса, въпреки капризите на времето! Резултатът е отличен – 178 индивидуални и групови участници от близо 100 населени места от всички краища на България имаха възможност да се изявят на сцената на събора”, написаха в социалните мрежи от ръководството на НЧ „Искра – 1872“- Попинци.

Групата за автентичен фолклор „Златна есен“ при Народно Читалище „Пробуда-1872“ с.Баня също се представи отлично на Третия Национален фолклорен фестивал „Св. Константин – 2018“ Пещера. Групата изпълни автентични песни от Панагюрския край и беше наградена със сребърен медал. От името на настоятелството на читалището в с.Баня, секретарят на читалището Радка Мутева изказа дълбока благодарност на самодейците /от 10 до 90 годишни / за тяхната всеотдайност към традициите , красотата и уникалността на нашенската стара банска песен!

Танцовите, музикалните и певческите умения се оценяваха от професионално жури с председател Николай Балабанов – директор на конкурса, диригент и композитор и членове:
• Проф. д-р Светла Калудова – Станилова – вокален педагог, диригент и преподавател по пеене в АМТИИ гр. Пловдив
• Светла Караджова –вокален педагог и изпълнител
• Милчо Георгиев – етномузиколог и хореограф.

В първа категория ”А”- танцов фолклор участниците показваха своите технически и ритмически умения, характерни за танца, костюм и колорит на изпълнението.
Във втора категория ”Б” певчески фолклор, участниците се явяваха с една бавна и една бърза песен.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn