Зрелостници от СОУ „Нешо Бончев“ на Охридското езеро по програма Еразъм

Дванадесетокласниците от СОУ „Нешо Бончев” Теодора Петрова и Стойко Раков под ръководството на учителката им по Информационни технологии – Недялка Коларова, участваха в проект по програма Еразъм. Тренингът се провежда от 1 до 10 юни в град Струга, Македония, на брега на Охридското езеро. В тренинга участват и младежи от Чехия, Турция, Испания и Румъния.
В тренировъчната програма със звучното име Life4Hacking, младежите се запознаха с програмата Еразъм и направлението „Младежки обмен“. Важна тема в обучението включваше опознаване на същността на сертификата Youth pass и какви възможности дава той, разказа Недялка Коларова.

Дискутирани са още осемте ключови компетенции, които трябва да придобият при участието в обмена – общуване на роден и чужд език; математически и базисни компетенции в науката и технологията, цифрови компетенции; придобиване на познания и умения как да се учи; социални и граждански компетенции; чувства за инициатива и предприемачество; културно самосъзнание и изразяване. Изключително интересно е било обучението за изработване на собствен проект за младежки обмен, чрез Европейски програми. Зрелостници са изучили разликите между формално и неформално обучение. Чрез неформални методи на обучение младежите откриват реалния потенциал на човешкото тяло и как може да се препрограмира за по-ефективното му използване през жизнения път. Придобиват доста умения как да управляват времето си и ресурсите, които ежедневието осигурява. Обменят идеи от наблюдавани и изучени тънкости и трикове в различни обстановки – в природата, в кухнята, в обществото.

Последните дни от проекта участниците посветили на изучаването на технологиите – основни правила и изисквания заснемането и обработка на филм. След заснемане на обменените техники при различни обстановки, всеки отбор състоящ се от различни националности, представя своето произведение във „Вечер на Оскарите“.
Имало и посещение на забележителностите в град Охрид, където участниците в обучението се докоснали до българската история – Самуиловата крепост, манастирите на Свети Наум и Свети Климент Охридски.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn