„Ивайловска капия” е новият сорт пипер селектиран в Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик

Готов е новият сорт пипер „Ивайловска капия”, съобщи директор на Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик Христина Георгиева. Този сорт капия е с яркочервен цвят, който е типичен за региона, но се развива добре и в други райони на страната. Той е най-добър за печене, но може да се използва и за прясна консумация, тъй като има много тънка кожа. Освен това е добър и за преработка, например за мариноване. Около 10 години са били необходими за селектирането на новия сорт, който ще бъде предложен за включване в българската държавна сортова листа. Георгиева обясни, че пиперът е култура, която има голямо разпространение в Пазарджишки регион и затова са селектирали качествен сорт, който да се използва от производители и преработватели.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn