Иван Белишки влезе в огъня, за да спаси гора и село от пожар

20-годишният Иван Белишки с голи ръце влязъл да гаси огън, надвиснали над село Ломница /обл. Кюстендил/. Пожарът след това е погасен от местните пожарникари. Младият мъж е от Панагюрище и е син на кмета на община Панагюрище.

„Черен, обгорен, окървавен. Така изглеждам след 3 часа гасене на горски пожар“. Това споделя самият Иван в социалните мрежи, след като пламъците над село Ломница са потушени благодарение на неговата намеса.

Вижда бедствието случайно. „Забелязах горски пожар, взех лопата и сигнализирах на 112, разкопах траншея, за да спра огъня“, казва Иван. Ето какво още сподели пред камерата на национални медии панагюрeцът:

“Изкопах траншеа около 70 см , за да се предотвратя разпространението на пожара нагоре, тъй като  застрашава махала Радомирци. Къщите са на няколкостотин метра, а самата природа е суха, много бързо се разраства, след което се опитах да предотвратя разпространението на огъня по стволовете на дърветата, във височина. Ако се запалят короните, тогава става неконтролируемо. В началото се виждаше как целия склон гори…Едното от дърветата, което гореше в основата, падна върху мене, малко си контузих главата и ръцете си обгорих с дърво, което се опитах да преместя. Имам няколко дребни изгаряния, но всичко ще се оправи. По принцип човек на първо място трябва да мисли и за собствената си безопасност. Това е инстинкт,  но ако можем да помогнем, нека помогнем“.
Той казва, че не се е замислил и за миг дали да се хвърли в битката срещу огъня, защото е трябвало да се действа бързо, преди ситуацията да стане неовладяема.
Иван е разказал случката си в социалните мрежи,  не за да търси одобрение, а за да предизвика реакция срещу умишлените палежи в гората. Защото е сигурен, че пожарът край Ломница е дело на злонамерени хора.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn