Иван Дудеков от с.Поибрене е производителят на най-вкусния мед за 2018 година

Иван Дудеков от с. Поибрене получи приза за производител на най-вкусния мед за 2018 година. Прецизната дегустация на 5 вида мед извърши петчленно квалитетно жури по време на традиционното честване, организирано от Общинско пчеларско сдружение „Акация” на 10-ти февруари, по случай Деня на Св. Харалампий.

Разликата между класираните на първите три места беше минимална. На втора позиция бе класиран меда на Георги Лютаков, а на трета този на Стоимен Чуклев.

„Трудният избор е поредното доказателство, че местните пчелари произвеждат вкусен и качествен мед”, категорични бяха членовете на журито.

Вечерта беше изпълнена с добро настроение, танци, тематична викторина и томбола.

Пожелание за пълни кошери с мед отправи председателят на сдружението Стоимен Чуклев. Той сподели със задоволство, че в организирания за поредна година конкурс съвместно с ЦЛРП-Панагюрище конкурс под надслов „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие” са се включили над 200 млади таланти. Присъстващите на празничната вечер имаха възможност да чуят три от наградените творби.

Сутринта в неделя  местните пчелари осветиха меда в църквата „Свето Въведение Богородично”, след което посетиха мястото в околностите на Панагюрище, където някога се е помещавал параклис, носещ името на св. Харалампий, който панагюрските пчелари са се заели да построят отново.

Там беше извършен водосвет, като за първа година беше раздаден и курбан за берекет, здраве на пчеларите и пчелите. Хубавото време беше предпоставка над 200 човека да присъстват на събитието.

Към момента в Общинско пчеларско сдружение „Акация“ членуват 72 човека, от които 33 са млади хора, посветили се на пчеларството.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn