Иван Хърков с бронз от Европейското първенство по бойно самбо в Минск

Успешен дебют в бойното самбо при мъжете направи състезателят на СК „Бойни спортове” /Панагюрище/ Иван Хърков на провелото се миналата седмица в беларуската столица Минск Европейско първенство по самбо за мъже и жени и бойно самбо. В него участваха около 300 спортисти от общо 30 държави. България беше представена от 12 състезатели. Припомняме за невероятния успех на панагюрското златно момиче Мария Оряшкова, която донесе единственото злато на родината ни, след като стъпи на европейския връх в категория до 80 кг за осми път в своята кариера. Адресът на рекордната за страната титла е към Панагюрище, защото Мария от тази година отново се състезава за родния си клуб СК „Бойни спортове”.

Повод за гордост за Панагюрище и бойния спорт донесе и Иван Хърков. След миналогодишната вицешампионска титла при младежите, тази година Иван за първи път се състезава при мъжете в бойното самбо. Бронзовият медал бе извоюван след сериозни битки срещу световен шампион още в първата среща, като панагюрецът победи съперника си от Армения и то с чиста победа. Последва още една победа срещу съперник от Германия и победа с 8:0. На полуфинала Хърков отстъпи, но донесе втория бронзов медал за България.

s mariqqqТрудни съпернички имаше и действащата световна шампионка Оряшкова, която победи на финала в категория до 80 килограма Алина Ковалска от Украйна. Часове след успеха си Мария сподели в социалната мрежа: „Ден с много радост и тъга! Посвещавам медала на двама много важни хора за мен, за съжаление на един и същи ден те си отидоха на някое по добро място през 10 години! Знам, че сте с мен и Ви благодаря! Това е за Вас. С благодарност към моята майка и човека, който ми е помогнал в живота – г-н Цоцорков!”.

Положителна равносметка от провелия се шампионат на Стария континент направи треньорът на панагюрския „Бойни спортове” Иван Нетов, който отбеляза безапелационния успех на Мария и развитието, и завидни спортни резултати, които постига Хърков.otborr

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn